Докато производителите на
климатици и климатична техника се състезават в осигуряване на
енергийноефективни уреди и използване на щадящи природата материали, то има цели индустрии, които не са актуализирали стандартите си почти век.
Преди почти 100 години е прието замразените храни да се транспортират и съхраняват при температура от -18°C. Този стандарт е останал непроменен оттогава.
Изследвания показаха, че промяната на този стандарт от -18 на 15°C може значително да намали въздействието върху околната среда. При това, без да се рискува с безопасността на храните и тяхното качество.
Тази промяната би довела до намаляване на годишните емисии на въглероден диоксид с 17,7 милиона метрични тона, еквивалентно на емисиите от 3,8 милиона автомобила годишно.
Ще се спести енергия от около 25 тераватчаса (TWh), еквивалентно на 8,63% от годишното потребление на електроенергия на Обединеното кралство. Намаляване на разходите по веригата на доставки поне с 5%, а в някои случаи до 12%.
Вече е създадена Коалиция за изследване на осъществимостта на тази промяна, наречена
Join the Move to -15°C.
Основната цел на Kоалицията е да предефинира стандартите за замразяване на храните, за да намали парниковите газове, да намали разходите по веригата на доставки и да осигури хранителни ресурси за нарастващото световно население. Много глобални логистични компании се присъединиха.
„Стандартът за замразяване на храните не е актуализиран почти век. Това е отдавна закъсняла необходимост от преглед.
Малка промяна в температурата може да има огромно въздействие, но нито една организация не може да направи тази промяна сама. С тази изследователска работа и нашата новосформирана коалиция ние подкрепяме сътрудничеството в рамките на индустрията, за да намерим жизнеспособни начини да постигнем нашия споделен ангажимент за нетни нулеви емисии до 2050 г. „ Споделят специалистите.
Всяка година стотици милиони тонове храна се транспортират по света. Докато замразяването на храната удължава срока на годност, то идва с висока екологична цена - тъй като 2-3% повече енергия е необходим за всеки градус под нулата, при който се съхранява храната.
Логистичната индустрия работи за декарбонизиране и се бори с нарастващите
разходи за енергия. Въпреки това търсенето на замразена храна се увеличава, тъй като апетитите се развиват в развиващите се страни и потребителите, целящи се към достъпни, питателни и вкусни опции за хранене.
Експертите също така отчитат, че 12% от произведената годишно храна се губи поради липсата на хладилни и фризерни логистични вериги, подчертавайки необходимостта от увеличаване на техния капацитет. Също така се предполага, че една трета от цялата произведена храна за консумация се изхвърля всяка година. Това се равнява на около 1,3 милиарда тона.
Нуждата е особено спешна в онези райони на света, в които средногодишните температури са най-високи. Там използването на класическа
климатична техника не е достатъчна. Екстремните температури през 2022 и 2023 г. доведоха до големи загуби.
Според ООН повече от 820 милиона души гладуват. Близо една четвърт от световното население - около 2 милиарда души - страдат от недохранване.
Хладилните вериги са критична инфраструктура. Те са жизненоважна за добре функциониращо общество и икономика. Осигуряват достъп до безопасна храна и здраве.
Хладилните вериги също имат последици за глобалното изменение на климата и околната среда. Климатичните промени, като суши, наводнения и топлинни вълни, могат да намалят добивите на култури и да навредят на здравето на добитъка, но замразяването на храна може да защити източниците на храна и тяхната хранителна стойност по време на такива кризи.
Инициативата
Join the Move to -15°C има за цел да насърчи справедлив преход, разполагайки с достъпни решения за съхранение на храни в световен мащаб.
Ние, екипът на
CityMax.BG предлагаме охладителна техника и
климатици, които отговарят на световните екостандарти. Запознайте се с някои от най-щадящите природата модели.